Your Destiny - PBF

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2010-06-28 19:30:43

Manwe

Iluvatar

Punktów :   

Statystyka "celność" - jak to działa?

Najprościej będzie stoczyć przykładową walkę z użyciem broni miotanych.

Gracz1 napisał:

Celność - 10
Siła - 15

Stoimy od siebie 20m. Wyciągam z torby nóż do rzucania i rzucam go w twoją stronę.

Gracz2 napisał:

Celność - 15
Siła - 10

Jako, że twoja celność wynosi 10 a stoimy oddaleni od siebie o 20m mogę zrobić unik. Unikam noża i podbiegam do Ciebie na 15m. Rzucam nożem.

Jak widać na akcji powyżej - jeżeli Gracz rzuca przedmiotem z odległości 20m a posiada celności 10 to jego przeciwnik może wykonać bezproblemowy unik. Dzieje siętak w każdej sytuacji kiedy gracz rzucający posiada mniej celności niż odległość między nim a celem w stosunku 1:1 [np. celność 14, odległość 15m - możliwy unik].

Jedziemy dalej - odpowiedź gracz1 na atak gracza2:

Gracz1 napisał:

Posiadam o 5 punktów siły więcej od Ciebie więc obrażenia od rzuconego noża zmniejszają się o połowę.

15 [twoja siła] + 5 [połowa obrażeń noża do rzucania] = 20.

Tyle HP staciłem. Dostałem nożem w rękę.

Przykład powyżej wszystko wyjaśnia . Jeżeli atakujący znajduje się w mniejszej odległości niż posiada celności ale posiada również przynajmniej o 5 punktów siły mniej od atakowanego to broń zadaje połowiczne obrażenia. Trochę to skomplikowane ale daje to możliwość wierniejszego odwzorowania pola walki.

Stopka forum

RSS